Υλικά
- 1 κόκκορας 2-3 κιλά
- 1 κρασοπότηρο ελαιόλαδο
- 1 νεροπότηρο κρασί κοκκινέλι Νεμέας
- 2 μεγάλες ντομάτες ψιλοκομμένες ή το 1/3 απο ένα κουτί πουμαρό
- 1 κουταλιά τοματοπελτέ
- 5 κρεμμύδια μικρά στιφάδου ή 2 μεγάλα κομμένα στα τέσσερα
- αλάτι και πιπέρι
- 8 σκελίδες σκόρδο
- 1 φύλλο δάφνης
- 5 μπαλάκια μπαχάρι
- 500 γρ. Χυλοπίτες
- Καθαρίζουμε, καψαλίζουμε και πλένουμε τον κόκκορα. Τον τεμαχίζουμε σε μερίδες, αλατοπιπερώνουμε και βάζουμε τα κομμάτια στην κατσαρόλα με το κρασί να βράσουν όση ώρα θα ετοιμάζουμε τα υπόλοιπα υλικά.
- Αφού ετοιμάσουμε τα υλικά μας τα ρίχνουμε όλα στην κατσαρόλα εκτός απο τις χυλοπίτες και προσθέτουμε νερό τόσο όσο να σκεπάσει τον κόκκορα.
- Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να σιγοβράσουν (χύτρα 20-25 λεπτά).
- Όταν το κρέας είναι έτοιμο το αφαιρούμε από την κατσαρόλα και το βάζουμε σε ταψί μαζί με το ζουμί του αν χρειάζεται περισσότερο ζουμάκι προσθέτουμε ζεστό νερό.
- Ρίχνουμε τις χυλοπίτες (κατά προτίμηση χειροποίητες).
- Τοποθετούμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο 230-240ο C για 10-15 λεπτά μέχρι να ψηθούν και οι χυλοπίτες.
- Αν το φαγάκι σας ειναι κάπως νερουλό αφήστε το μέσα στο φούρνο και θα πιεί το ζουμάκι του.